PAVIANUL CU MANTIE (Papio hamadryas)

Teritoriul de răspândire:

Pavianul sau babuinul este cunoscut de mii de ani (apare și în mitologia egipteană), iar numele i-a fost dat de naturalistul francez Buffon.

CARACTERISTICI
Numele său științific, tradus din limba greacă însemnând “cap de câine”, l-a primit datorită botului prea alungit, neobișnuit pentru primate.

COMPORTAMENT
Babuinii mănâncă, dorm și călătoresc în grupuri de 50-80 indivizi, ce constau din 7 sau 8 masculi adulți, câteva zeci de femele și copii lor. Principalul rol în grup îl au femelele, iar masculii odată deveniți maturi, părăsesc grupul.

MOD DE HRĂNIRE
Pavienii mănâncă de toate, atât carne cât și vegetație, deși în cea mai mare parte alimentația lor este formată din iarbă și rădăcini, fructe, semințe, scoarță de copaci și frunze. Din carne consumă: insecte, pește, păsări și ouăle lor, rozătoare și chiar pui de antilopă.

REPRODUCERE
Unele conflicte între masculi sunt rezolvate cu ajutorul puilor, îi folosesc in calitate de “scut” – masculul mai slab ia un pui și se apropie de celălalt, știind că acesta la rândul său nu-i va face nici un rau. Dupa 172 de zile de gestatie, femela da nastere unui singur pui.