Teritoriul de răspândire:

Lamele au apărut în platourile centrale ale Americii de Nord acum 40 de milioane de ani. Acum 3 milioane de ani au migrat în America de Sud. Spre sfârșitul ultimei ere glaciare (10.000 – 12.000 de ani în urmă), camelidele au disparut din America de Nord.

CARACTERISTICI
Asemănător celorlalte camelide, lamele glama au gâtul și picioarele lungi, botul rotunjit, incisivii inferiori ieșiti în afară și buza de sus despicată. Înalțimea unui exemplar matur este cuprinsă între 0,92 si 1,6 metri, iar greutatea între 130 și 155 de kilograme.

COMPORTAMENT
Sunt animale inteligente și foarte sociabile, obișnuind să traiasca în grupuri de până la 20 de indivizi, conduse de un mascul dominant. Lamele sunt animale poligame – masculul dominant se împerechează pe rând cu toate femelele din grup.

MOD DE HRĂNIRE
Lamele se hrănesc cu arbuști pitici, licheni și vegerație montană (cu precadere iarbă). Sunt animale rumegătoare și, din cauza capacității reduse a tractului digestiv lamele în creștere au nevoie de o mai mare concentrație de nutrienți decât animalele adulte.

REPRODUCERE
Lamele sunt animale poligame – masculul dominant se împerecheaza pe rând cu toate femelele din grup. Nu au un sezon fix de împerechere, însa aceasta are loc, mai ales, la sfârșitul verii sau toamna devreme. După o perioadă de gestație de aproximativ 360 de zile, femelele dau naștere unui singur pui, fătarea având loc în fiecare an.