Teritoriul de răspândire:

Istoria poneilor de Shetland este poate cea mai bine documentată dintre istoriile raselor de cai actuale. Ea s-a scris practic odata cu istoria insulelor Shetland. Cu cel puțin 200 de ani în urmă, exista un ponei asemanator cu cel actual care trăia în arealul acestor insule. Ca și caii islandezii, poneii s-au format prin mixarea sângelui Britanic cu cel Viking, luând astfel naștere tipul Shetland de ponei.

CARACTERISTICI
Talia lor este de 100 cm, cu un format corporal lateral de 103%, cu toracele foarte descins. De asemenea, învelisul pilos este foarte abundent, iar fruntea este acoperită de un moț bogat. Capul este proporțional cu dezvoltarea corporală, fiind expresiv, cu profil drept sau usor concav, frunte foarte largă, ochii mari, expresivi, inteligenți, vioi, nările mari. Gâtul este scurt, puternic, bine prins , greabănul este șters, spinarea și șalele sunt puternice, bine îmbracate în musculatură, crupa este musculoasă.  Membrele sunt foarte puternice, cu razele osoase scurte, copitele sunt mici și rezistente. Longevitatea productivă a indivizilor rasei este de 25 ani, în medie.

COMPORTAMENT
Poneii de Shetland sunt animale cu un temperament vioi, foarte inteligenți, cu o personalitate puternică și voluntară, destul de greu de stăpânit, dacă nu sunt educați si antrenați corespunzător de mici. Totuși, cu un dresaj adecvat, sunt excelenți companioni pentru copii, pot fi folosiți la tracțiunea unor atelaje micuțe, pot participa la concursuri de dresaj sau obstacole speciale pentru ponei.Teritoriul de răspândire al poneiului de Shetland