Teritoriul de răspândire:
Papagalul Agapornis cu faţa de culoare roşie (Agapornis roseicollis), cunoscut şi sub denumirea de Papagalul cu faţa de culoarea piersicii, este o specie de papagali amorezi originară din regiunile aride ale Africii de sud-est, precum şi din deşertul Namib. Astfel de papagali amorezi sunt obişnuiţi în industria păsărilor de companie, deşi adesea nu sunt crescuţi de oameni.
CARACTERISTICI
Papagalul Agapornis este o pasăre destul de mică, cu o lungime de 17-18 cm. Lungimea medie a aripii este de 106 mm, iar a cozii de 44-52 cm. Cele mai multe dintre păsările sălbatice au culoarea verde cu tâtiţa albastră. Faţa şi gâtul au culoarea roză care este mai închisă pe frunte şi deasupra ochilor. Ciocul şi picioarele sunt gri, iar irisul este maroniu.
COMPORTAMENT
Papagalii amorezi sunt recunoscuţi datorită poziţiei în care dorm, şi anume unul lângă celălalt cu faţa întoarsă unul spre celălalt. S-a observat că femelele rup fâşii lungi de materie primă pe care le leagă la spate şi zboară departe pentru a-şi face cuibul.
MOD DE HRĂNIRE
Dieta lor constă în principal din seminţe şi boabe. Atunci când este hrană din plin, se pot aduna în stoluri formate din sute de păsări. Poate fi dăunător pentru zonele agricole, hrănindu-se cu recolta de aici, ca de exemplu cu mei.
REPRODUCERE
În vederea împerecherii este greu de găsit o pereche de astfel de păsări deoarece nu se poate determina sexul lor. Între lunile februarie şi aprilie, sunt depuse între 4 şi 6 ouă. Au o culoare albă mată şi măsoară 2.5 mm pe 17.3 mm. Procesul de incubaţie este de aproximativ 23 de zile. După 43 de zile, puii ies din cuib.