Teritoriul de răspândire:

Micul Alexandru (Psittacula krameri), cunoscut şi sub denumirea de Papagalul cu inel în jurul gâtului, reprezintă o specie de papagali afro- asiatici tropicali şi gregari care au o arie largă de răspândire.
Micul Alexandru este la fel de popular ca şi alte păsări de companie. Denumirea ştiinţifică a acestei specii aminteşte de naturalistul austriac Wilhelm Heinrich Kramer.

CARACTERISTICI
Lungimea medie a Micului Alexandru este de 40 cm (16 in) incluzând aici şi penele din coadă. Lungimea medie a unei aripi este de 15–17.5 cm (5.9–6.9 in). Coada reprezintă cea mai mare parte din lungimea totală.

COMPORTAMENT
Atât masculii cât şi femelele au abilitatea de a imita limbajul uman. Mai întâi ascultă, iar apoi imită vocea umană.

MOD DE HRĂNIRE
În sălbăticie, Micul Alexandru se hrăneşte de obicei cu muguri, fructe, vegetale, alune, boabe şi seminţe. Stolurile sălbatice zboară câteva mile pentru a căuta hrană în ferme şi livezi cauzând daune mari. S-a constatat că atunci când sunt în India mănâncă foarte multă mazăre de Angola (Cajanus cajan) pe timpul iernii.

REPRODUCERE
Micul Alexandru este dimorf din punct de vedere sexual. Masculul adult poartă un inel roşu în jurul gâtului şi tinerii papagali de ambele sexe nu au un astfel de inel, iar dacă au, acesta este subţire de culoare pală spre gri închis. Faţă de alte păsări din Africa de Sud, ei se reproduce şi în timpul iernii.