Teritoriul de răspândire:

Gâsca de Nil (Alopochen aegyptiacus) face parte din familiaAnatidae și este singurul membru existent al genului Alopochen. Alte două sau trei specii din același gen au dispărutîn ultimii 1000 de ani din regiunea Madagascar.

CARACTERISTICI
Gâsca de Nil este lungă de 63-73 cm și trăiește preponderent în valea Nilului și în sudul deșertului Sahara. Penajul gâștei este la fel la ambele sexe, singura diferențăfiind că masculul este putin mai mare.

COMPORTAMENT
Gâsca de Nil este o specie preponderent terestră, deși se așează cu ușurință și pecopaci și clădiri. Masculul de gâscă de nil își atrage perechea cu un ritual elaborat,format din macanit zgomotos, întinderea gâtului și prezentarea penajului.

MOD DE HRĂNIRE
Gâștele de Nil mănâncă de obicei semințe, ierburi și tulpini de plante.Ocazional mai manâncă și lacuste, viermi sau alte animale mici.

REPRODUCERE
Această specie cuibărește în foarte multe locuri, dar preferă de obicei scorburile copacilor bătrâni, unde femela construiește cuibul din crenguțe și iarba.Amândoi parinți fac cu rândul când e vorba de clocitul ouălelor. De obicei gâștele de nil ramân fidele partenerului pe viață.