Teritoriul de răspândire:

Cuvantul fazan provine de la orasul antic Phasis, predecesorul modernului oras port Poti din Georgia de Vest. Este o pasare celebra pentru vanat, poate cel mai raspandit si vechi vanat din lume.

CARACTERISTICI
Phasianidele sunt o specie terestra. Variaza in functie de greutate de la 43 g la 6 kg. Exista un dimorfism sexual general in care masculii au tendinta de a depasi femelele in marime si greutate. Ele sunt, in general, grasute, cu aripi largi relativ scurte si picioare puternice. Masculii din speciile mari au de cele mai multe ori un penaj viu colorat, precum si ornamentatii faciale.

COMPORTAMENT
Fazanii sunt pasari gregare si in afara sezonului de reproducere se reunesc in familii mari. Oriunde sunt vanate devin mereu precaute asociind oamenii cu pericolul si se retrag rapid din calea acestora.

MOD DE HRANIRE
Fazanii au un regim alimentar variat cu alimente ce variaza de la diete vegetariene pure, alcatuite din seminte, frunze, fructe, tuberculi si radacini, la animale mici, inclusiv insecte, viermi de insecte si reptile mici. Cele mai multe rase, fie se specializeaza in alimentatia cu materii vegetale fie devin pradatoare desi puii majoritatii raselor sunt insectivori.

REPRODUCERE
Cuibaritul are loc de obicei pe pamant. Cuiburile pot varia de la simple gropi pana la adevarate constructii din vegetatie. Pana la 18 oua pot fi depuse in cuib, desi 7 -12 este numarul cel mai obisnuit, un numar mai restrans intalnindu-se la speciile tropicale. Incubarea este aproape intotdeauna realizata de femela si dureaza intre 14 si 30 de zile, in functie de rasa.