LUPUL IBERIC (Canis lupus signatus)

Teritoriul de răspândire:

Lupul este cea mai răspândită specie dintre mamiferele care trăiesc în prezent. Pe vremuri, lupul era prezent în întreaga emisfera nordică, adaptându-se cu succes la cele mai diferite condiții de trai.Lupul iberic (Canis lupus signatus) este o subspecie a lupului cenușiu. El trăiește în nordul Spaniei și Portugaliei.
CARACTERISTICI
Este un animal robust și suplu, lung de până la aprox. 1,5 m, la care se adaugă o coadă de până la cca 0,8 m. Greutatea este variabilă, de obicei între 30 și 50 kg, dar depășind în unele cazuri 70 kg.
COMPORTAMENT
Performanțele fizice ale lupilor sunt cel puțin impresionante. În căutarea hranei ei pot parcurge peste 100 km într-o singură noapte. Viteza de alergare a lupului poate depăși 60km/oră. Simțurile sale sunt extraordinare. Nu doar mirosul este deosebit de fin, dar și auzul și văzul, lupul putând vâna foarte bine și noaptea.
MOD DE HRĂNIRE
Alimentația și dentiția sunt tipice pentru un carnivor. Deși la nevoie este și omnivor, putând supraviețui și cu fructe sau alte vegetale, consumând chiar și scoarță de copac, lupul preferă totuși carnea. El se comportă atât ca vânător cât și ca necrofag.
REPRODUCERE
Împerecherea are loc în lunile februarie-martie, după care lupul rămâne cu lupoaica, pentru a crește puii împreună. După aceea, lupii, inclusiv cățelandrii, se adună în haite, care, mai ales în iernile grele, se pot asocia între ele. După o gestație de 62-63 zile, lupoaica fată 4-6 pui, orbi cca. 2 săptămâni, alăptați vreme de 6 săptămâni.