Teritoriul de răspândire:

Jaguarul este un mamifer specific continentului american, din familia felidelor. Arealul actual al jaguarului se întinde din Mexic, se continuă prin America Centrală și ajunge până la sud de Paraguay și nordul Argentinei.

CARACTERISTICI
Animal musculos, jaguarul are, la maturitate, 59-96 kilograme. Masculii pot ajunge la greutăți-record de până la 150 kg. Lungimea variază de la 1,62 m până la 1,83 m, la care se adaugă lungimea cozii, cam de 75 cm.

COMPORTAMENT
Ca multe feline, jaguarul trăiește solitar, cu excepția mamelor care cresc pui. Adulții vin în cotact numai în perioada împerecherii, în rest evită să se întâlnească. Fiecare jaguar are un teritoriu propriu, care este marcat prin zgârieturi, excremente, urină.

MOD DE HRĂNIRE
Meniul jaguarului este alcătuit mai ales din animale sălbatice, a căror dimensiune variazăde la cea a unui soarece pâna la cerb.

REPRODUCERE
Femela atinge maturitatea sexuală cam pe la doi ani, iar masculul la trei sau patru. Împerecherea poate avea loc în orice perioadă a anului, iar frecvența nașterilor este mai mare când prada este mai bogată. Femelele nasc 1-4 pui dupa o gestatie de 90 – 111 zile.

Traducere »
ro_RORomanian