Teritoriul de răspândire:

Raspândit în America Centrală şi de Sud, caimanul preferă zonele umede de câmpie dar şi habitatele riverane, putând tolera atât apa sărată cât şi pe cea proaspătă. Datorită acestei adaptabilităţi, caimanul este una dintre cele mai frecvente specii de crocodil.

CARACTERISTICI
Masculii ajung la o lungime de 6-8 m iar femelele la doar 4 m.

COMPORTAMENT
Sunt animale în general solitare cu excepţia perioadelor de imperechere, când devin şi mai agresivi. Execută mişcări puţine mai ales la temperaturi ridicate când stau mai mult scufundaţi în apă. Vânează  noaptea când înoată la mal.

MOD DE HRĂNIRE
Crocodilii tineri se hrănesc cu peşti, reptile, amfibieni iar adulţii cu peşti, păsări sau animale care trăiesc în jurul apelor.

REPRODUCERE
Caimanii ating maturitatea sexuală la 4-7 ani, ei se adună şi se împerechează în timpul sezonului uscat. Femelele depun în jur de 40 de ouă în funcţie de disponinbilitatea de hrană.

Sexul indivizilor eclozaţi este influenţat de temperatura din cuib: dacă temperatura este până la 87 grade Celsius, puii sunt masculi; dacă temperatura este mai mare de 87 de grade Celsius, femele. Puii stau cu părinţii care îi protejează faţă de prădători, până la 1-1,5 ani.